Aansluiting met nieuwbouw vergt aanpassing aan staalconstructie zware kraanbaan fabriekshal

De Nederlandse Machinefabriek Grootveld (Nemag) in Zierikzee is een internationale machinebouwer die de meest productieve en grootste grijpers ter wereld ontwikkelt, bouwt en verkoopt. De bestaande fabriek met aanliggend kantoor van Nemag is gebouwd in de jaren 60. Het bestaande kantoor wordt gesloopt voor een prachtig nieuw kantoorgebouw naar ontwerp van architect Mecanoo.

Beeld van de productie van grijpers (bron website bouwbedrijf Boogert)

Historisch beeld tijdens de bouw in 1961

Om zoveel mogelijk zicht te verkrijgen vanuit het nieuwe aansluitende kantoor naar de hoge fabriekshal, worden plaatselijk stalen constructie onderdelen in Noordwestgevel van de fabriekshal verwijderd cq. verplaatst. De hoge fabriekshal is 65 meter lang, 25 m breed. Het dak bestaat uit een sheddak met een dakrandhoogte van ca. 12 m’ en een nokhoogte van ca. 13,5 m. In de lichtstraten zijn vakwerkliggers geïntegreerd die 25 m overspannen. De karakteristieke gevels zijn opgetrokken uit metselwerk tussen stalen gevelkolommen en gevelregels welke aan de buitenzijde in het zicht komen. De staalconstructie wordt -loodrecht op de langsgevels- gestabiliseerd door ingeklemde vakwerkkolommen die tevens de zware kraanbaanligger van de 5 bovenloopkranen (hijscapaciteit variërend van 10 ton tot 50 ton) dragen. In de langsgevels is een vakwerkligger aanwezig die de belasting uit de dakliggers (h.o.h. afstand 6,5 m’) en de opgaande gevel afdraagt naar de vakwerkkolommen (h.o.h. afstand 13 m’). Tevens is exact ter plaatse van de aansluiting met het nieuwe kantoor een stabiliteitsverband in de bestaande gevel aanwezig die de windbelasting en de horizontale schrankkrachten uit de kraanbanen afvoert naar de fundering. Deze vakwerkligger alsmede het stabiliteitsverband worden dusdanig aangepast dat er geen constructieonderdelen het zicht vanuit het kantoor doorbreken. Ons bureau heeft het ontwerp van aangepaste staalconstructie vervaardigd en tevens de detailengineering tijdens de uitvoering gecoördineerd.

3D-Impressie aangepaste staalconstructie Noordwestgevel fabriek                                   

Beeld werk in uitvoering (bron website bouwbedrijf Boogert)

Duurzaam gevelherstel

Door jarenlange corrosie zijn de stalen gevelkolommen en gevelregels in de Zuidwestgevel aan de buitenzijde zwaar beschadigd. Besloten is om deze gevel duurzaam te herstellen met behoud van het karakteristieke beeld. Daarbij is door ons bureau de detailengineering vervaardigd van een bouwfysisch verbeterde gevelopbouw.

Projectgegevens

Locatie: Zierikzee
Opdrachtgever: Nemag B.V.
Architect: Mecanoo
Hoofdconstructeur: Strijbos Constructie Advies B.V.
Materiaaladviseur: Nebest B.V.

Aannemer: bouwbedrijf Boogert
Ontwerp: april – mei 2022
Uitvoering: juni – juli 2022
Programma: ca. 2.300 m2 renovatie fabriekshal

 

Contact

Tel: 06 236 520 35
E-mail: info@strijbos-constructie.nl
Parklaan 10, 5981 XX Panningen

Constructie advies

Ontwerp
Coordinatie
Advies

Strijbos Constructie © 2017. Alle Rechten Voorbehouden | Remmedia Webontwerp