Duurzaam door eenvoud

In Landgraaf wordt gebouwd aan een energieneutrale en volledig houten ambulancepost, ontwikkeld door Bouwadvies Beerkens in samenwerking met architect Verheijen-Smeets en Strijbos Constructie Advies als hoofdconstructeur.

Volgens Victor Beerkens gaat duurzaam bouwen hand in hand met gezond bouwen. Dat betekent vooral zo veel mogelijk gebruik maken van natuurlijke materialen, ook voor de isolatie in wanden en daken. Dit uitgangspunt is ook gehanteerd bij dit project. Het gebouw is helemaal opgebouwd uit hout met uitzondering van de betonnen vloeren en enkele essentiële kabelgoten en kabels. Een dik pakket van 30 cm aan houtvezel in de wanden en daken fungeert als isolatie. Houtvezelisolatie gaat niet alleen lang mee, maar heeft ook een hoge warmteweerstand. Hierdoor blijven de ruimtes langer koel in de zomer, en warm in de winter. Door geen dampdichte producten toe te passen, is de gebouwschil vochtregulerend wat zorgt voor een prettig en gezond binnenklimaat. Bijkomend voordeel is de CO2-opslag dankzij het gebruik van hout.

Het gebouw kenmerkt zich daarnaast door de eenvoudige installatietechniek. Medewerkers kunnen de temperatuur zelf instellen en de ventilatie en de zonwering bedienen. Er is geen gebouwbeheersysteem benodigd. Iedereen kan zelf de knoppen bedienen en er kan niks verkeerds gaan.

Recyclebaar en energieneutraal

Alle gebouwonderdelen zijn recyclebaar. Op het dak komen 156 zonnepanelen te liggen. Verwarming gebeurt met infrarood panelen in het plafond. In de verblijfsruimten, die 24 uur per dag bemand zijn, zijn er meer nodig dan in de remise waar de ambulances klaar staan om uit te rukken en waar de temperatuur lager kan zijn en de panelen bovendien niet de hele ruimte hoeven te verwarmen. Door de goede isolatie van de houtvezels in combinatie met de triple beglazing in de verblijfsruimtes is het gebouw op jaarbasis energieneutraal.

Natuurlijke houtbouw, geen houtskeletbouw

Bij de traditionele houtskeletbouw wordt vaak nog gebruik gemaakt van steenwol of glaswol als isolatie. Gezien het productieproces van deze isolatiematerialen een minder duurzame keuze. Bij dit project is sprake van volledige duurzame houtbouw door gebruik te maken van natuurlijke houtproducten inclusief de houtvezelisolatie in de gevels en daken.

De kosten voor houtbouw liggen weliswaar nog hoger dan voor traditionele bouw, maar de rekensom pakt anders uit als ook naar het totale jaarlijkse onderhoud van het gebouw wordt gekeken. Goede isolatie en eenvoudige installaties drukken de kosten. Wanneer ook nog rekening wordt gehouden met de restwaarde van de recyclebare houtproducten dan ziet de rekensom voor houtbouw er nog beter uit.

Projectgegevens

Locatie: Landgraaf
Opdrachtgever: GGD Zuid-Limburg
Bouwmanagement: Bouwadvies Beerkens
Hoofdconstructeur: Strijbos Constructie Advies
Architect: Verheijen-Smeets
Status: UO-fase
Programma: ca. 570 m2 remise, 360 m2 wonen

Contact

Tel: 06 236 520 35
E-mail: info@strijbos-constructie.nl
Schoutenring 68, 5981 DT Panningen

Constructie advies

Ontwerp
Coordinatie
Advies

Strijbos Constructie © 2017. Alle Rechten Voorbehouden | Remmedia Webontwerp