Young Professional Campus, Tilburg

In het hart van de Spoorzone ontwikkelt SDK Vastgoed de Young Professional Campus (YPC). Met drie nieuwe gebouwen van in totaal zo’n 20.000 m2 wordt de programmering van het gebied uitgebreid met wonen voor studenten, starters en “young professionals”, gecombineerd met ruimte voor bedrijvigheid en onderwijs van Tilburg University, gericht op ondernemerschap.

Masterplan Spoorzone Tilburg

De Tilburgse Spoorzone was meer dan een eeuw lang de werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen. Nu is het de plek van 75 hectare groot, midden in de stad, waar een compleet nieuw stadsdeel ontstaat. Het is een unieke locatie waarbij twee karakteristieken van Tilburg samenkomen: aan de ene kenat het religieuze verleden; anderzijds de NS-werkplaats met zijn bijzondere industriële verleden. Sinds 2011 wordt de Spoorzone volop ontdekt, ontwikkeld en omarmd. Met succes als gevolg van een mix binnen een gebied: rustige publieke ruimten naast een dynamische OV-knoop, werken in een ruw erfgoed of verfijnd eigentijds wonen en kennis vergaren in de LocHal of juist ontspannen op bruisende plekken als de Hall of Fame.

In de meest recente langetermijnvisie voor de Spoorzone geeft de gemeente Tilburg een nieuw perspectief op dit bijzondere stadsdeel: waardering van het industriële erfgoed. Door het behoud van bestaande panden en met toevoegingen, transformeert Tilburg hier een nieuwe plek die voldoet aan de hoge stedelijke ambities, die inclusief, duurzaam en vitaal is. 

Oriënterende haalbaarheidsstudie YPC

Vakwerk Architecten heeft in teamverband met SDK Vastgoed een oriënterende haalbaarheidsstudie uitgevoerd voor de YPC. De YPC betreft het huidige parkeerterrein tussen de smederijgebouwen en de Hall of Fame. Parkeren zal in de toekomst centraal in het gebied worden aangeboden, in combinatie met gedeelde mobiliteitsvoorzieningen. 

Onderzoek naar een slim bouwsysteem in (hybride) houtbouw met flexibele modules

SDK Vastgoed heeft de ambitie om bij de ontwikkeling van de YPC een hoge mate van duurzaamheid en circulariteit in te brengen. In dat kader is ons bureau gevraagd, samen met dochterbedrijf De Groot Vroomshoop, om te onderzoeken hoe met een slim bouwsysteem in hout toegepast kan worden voor deze bouwopgave.   

Projectgegevens

Locatie: Spoorzone Tilburg
Opdrachtgever: SDK Vastgoed (VolkerWessels)
Architect: Vakwerk Architecten
Adviseurs haalbaarheidsfase: Strijbos Constructie Advies BV en De Groot Vroomshoop
Status: Haalbaarheidsstudie
Jaar: 2019 – 2021
Programma: 20.000 m2

Contact

Tel: 06 236 520 35
E-mail: info@strijbos-constructie.nl
Parklaan 10, 5981 XX Panningen

Constructie advies

Ontwerp
Coordinatie
Advies

Strijbos Constructie © 2017. Alle Rechten Voorbehouden | Remmedia Webontwerp