Gevelbeeld uitvoering (foto’s Mecanoo)

Meer dan werken alleen in Zierikzeese machinefabriek

De Nederlandse Machinefabriek Grootveld (Nemag) uit Zierikzee krijgt een geheel nieuw onderkomen. Het gebouw wordt ongeveer twee keer zo groot als het bestaande kantoor. Nemag is een van de grootste bedrijven op Schouwen-Duiveland. En een van de oudste. Eind jaren vijftig werd het gebouw al neergezet op industrieterrein De Zuidhoek. Toen nog als huisvesting voor scheepsmotorenfabriek Smit Bolnes. In 1980 betrok grijperfabrikant Nemag het pand. De afgelopen tien jaar is de fabriek aan de binnenzijde volledig heringericht en gemoderniseerd. De buitenkant van de fabriek heeft altijd het industriële karakter behouden. Maar dat gaat met de nieuwbouw van het kantoor en de renovatie van de fabrieksgevel helemaal veranderen.

Het architectonische ontwerp, interieurontwerp en landschapsontwerp is in handen gelegd van architectenbureau Mecanoo uit Delft. Strijbos Constructie Advies B.V. fungeert als hoofdconstructeur. DGMR heeft het advies ten behoeve van brandveiligheid, bouwfysica en installaties verzorgd. Onlangs is bouwbedrijf Boogert aangetrokken als hoofdaannemer.

Het nieuwe kantoorgebouw en de vernieuwde fabriekshal moeten locaties zijn voor werknemers om handig met elkaar samen te kunnen werken. De “verbinding tussen alle afdelingen en collega’s” moet centraal staan. Het hart van het nieuwe kantoor wordt gevormd door een atrium waar alle (open) kantoren en de productie op aansluiten. Het huidige gebouw heeft een gesloten muur tussen productiehal en het kantoor. In het nieuwbouwplan komt een transparante gevel tussen fabriek en atrium. Vanuit het atrium kijk je straks direct de productie in. Het nieuwe gebouw wordt een plek om in te verblijven. Niet alleen om te werken. Zo komt er een sportruimte en een grote gezamenlijke lunchruimte met open keuken en buitenterras.

Sfeerimpressie interieur atrium (beeld Mecanoo)

Verspringende constructie

Het gebouwontwerp van Mecanoo kenmerkt zich door een gekromde gevelcontour waarbij de verdieping verspringt ten opzichte van de begane grond.  De betonkolommen staan daardoor niet allemaal boven elkaar. Dat lijkt op het eerste oog misschien niet logisch, maar was toch de meest efficiënte oplossing voor dit gebouw. Als de kolommen onder de hoogste en kleinste dakvloer recht naar beneden zouden worden doorgezet en als dit ook voor de verdiepingsvloer zou worden gedaan, dan wordt het op de begane grond een kolommenwoud, ook in het atrium. En dat is uiteraard onwenselijk. Er is door ons bureau een grondige studie gedaan met als uitkomst dat de betonnen kolommen steeds op een geoptimaliseerde plek zijn geplaatst onder de vloeren, die verschillend van vorm en afmetingen zijn. De afstand tussen de verspringende kolommen wordt overbrugd door versterkte stroken van wapening in de vlakke plaatvloer. In de plaatvloer is tevens de ponswapening voor de kolommen onder en boven opgenomen. De dakvloer heeft een dikte van 280 mm met een vloerverdikking ter plaatse van de grote vloeruitkraging aan de zuidwestzijde. De verdiepingsvloer wordt in een dikte van 340 mm uitgevoerd.

3D-impressie betonconstructie nieuwe kantoor

Projectgegevens

Locatie: Zierikzee
Opdrachtgever: Nemag B.V.
Architect: Mecanoo
Hoofdconstructeur: Strijbos Constructie Advies B.V.
Brandveiligheid en bouwfysica: DGMR
Installatieadvies: DGMR
Aannemer: bouwbedrijf Boogert
Ontwerp: augustus 2019 – april 2021
Uitvoering: oktober 2021 – oktober 2022
Programma: 1.600 m2 kantoor en ca. 2.300 m2 renovatie fabriekshal

 

 

Contact

Tel: 06 236 520 35
E-mail: info@strijbos-constructie.nl
Parklaan 10, 5981 XX Panningen

Constructie advies

Ontwerp
Coordinatie
Advies

Strijbos Constructie © 2017. Alle Rechten Voorbehouden | Remmedia Webontwerp