“Huis voor kinderen”

In Delft wordt een “huis voor kinderen” gerealiseerd waar school en opvang nauw samenwerken aan een optimale ontwikkeling voor het kind van 0-12 jaar. De Openbare Montessorischool Jan Vermeer en opvangorganisatie De Lange Keizer hebben hun gezamenlijke visie uitgewerkt tot de ontwikkeling van deze nieuwbouw. Openbare Montessorischool Jan Vermeer is gevestigd aan de Maria Duystlaan 2 waar De Lange Keizer ook de buitenschoolse opvang verzorgt. Het gebouw is technisch verouderd en voldoet functioneel niet meer. Op de naastgelegen locatie van het voormalige zwem- en squashcentrum aan de Clara van Sparwoudestraat wordt de nieuwbouw gerealiseerd in combinatie met woningbouw.

Ontwerpconcept van reuring naar rust

Vakwerk Architecten heeft samen met de school gewerkt aan een ontwerp dat de onderlinge samenwerking tussen de organisaties en leerlingen van verschillende leeftijden versterkt. Het gebouw is opgezet in split level, met op elk niveau een andere leeftijdsgroep. Via een centrale vide, het hart van de school, zijn de leerlingen in een andere “bouw” zichtbaar. Rondom de school aan de Bieslandse Molensloot staan grote oude bomen. Door de leslokalen een balkon te geven kan ook daar rustig een concentratieplekje gezocht worden, weg van de drukte in het lokaal. Binnenin de school, in combinatie met de vide bevindt zich een grote tribunetrap, een plek voor optredens en allerlei activiteiten. Zo ontstaat van binnen naar buiten een diversiteit aan ruimtes, een concept van reuring naar rust. Op deze wijze heeft de architect een inspirerende leeromgeving gemaakt. 

Constructief ontwerp

Door de gekromde gevel is gekozen voor een vlakke plaatvloer van in het werk gestort beton. In de voorfase is een verkennende variantenstudie van verschillende vloersystemen gemaakt. Uiteindelijk bleek daaruit de variant van de in het werk gestorte betonvloer het meest interessant ten opzichte van een  massief houten CLT plaatvloer. De betonnen plaatvloer kan met eventuele voorspanstrengen zonder aanhechting (VZA) uitgevoerd worden. De betonvloeren dragen de vloerbelasting af naar de geprefabriceerde betonkolommen cq. dragende betonwanden.

Rondom de verdiepingsvloeren is een uitkragende vloerconstructie aanwezig welke dienst doet als buitenruimte voor de leslokalen cq. als vluchtweg. Deze galerij is ontworpen met stalen consoleliggers welke ingeklemd worden aan de betonnen verdiepingsvloer. Over de stalen consoleliggers wordt een dunne staalplaatbetonvloer aangebracht.

 

Projectgegevens

Locatie: Delft
Opdrachtgever: Gemeente Delft
Architect: Vakwerk Architecten BV
Hoofdconstructeur: Strijbos Constructie Advies B.V.
Installatieadviseur: Bloem Installatieadvies
Energie-Prestatieadvies: Epos
Bouwmanagement: bbn adviseurs 
Ontwerp: 2021-2022 / Start uitvoering: 2023
Programma: ca. 1.334 m2 basisonderwijs en 300 m2 kinderdagverblijf

Contact

Tel: 06 236 520 35
E-mail: info@strijbos-constructie.nl
Parklaan 10, 5981 XX Panningen

Constructie advies

Ontwerp
Coordinatie
Advies

Strijbos Constructie © 2017. Alle Rechten Voorbehouden | Remmedia Webontwerp