Nieuwbouw Rietveldhuis aan historische gracht in Delft

Op een unieke locatie tussen het Rietveld en de Vlamingstraat in hartje Delft hebben architect Paul Ketelaars en architecte Claudia van Leest hun eigen woonhuis gebouwd. De ontwikkeling heeft het meeste weg van een DBFMO project, waarbij alle verantwoordelijkheden, rollen en taken zodanig zijn samengebracht dat dit heeft geleid tot een hoge kwaliteit in ruimte en materiaalgebruik. Alle aspecten van het ontwerp en het bouwproces zijn door Paul en Claudia in eigen hand genomen om zo de grootst mogelijke controle op het eindresultaat te houden.

Integraliteit heeft geleid tot een bijzonder eindresultaat

Het vinden van oplossingen voor eenvoudige en complexe deelopgaven binnen het plan heeft geleid tot een bijzonder eindresultaat. Zo was een grote betonnen bak als kelder de ideale manier om de woning te funderen waarbij de opwaartse druk van het grondwater is gebruikt om de optredende grondspanningen in de aanwezige veenlagen te reduceren. In combinatie met de toepassing van een lichte houten constructie voor de bovenbouw konden 25 meter lange funderingspalen achterwege blijven.

De woning telt door het splitlevel-ontwerp vier verschillende leefniveaus, samen goed voor ruim 300 m2. De niveauverschillen zorgen voor natuurlijke scheidingen van functies in de open leefruimte. De onderste bouwlaag is gedeeltelijk gelegen onder maaiveld. De woning heeft een zeshoekige plattegrond met een lessenaarskap, die zowel in de dwarsrichting als in de langsrichting omhoog loopt en aan 1 zijde een klein stukje naar beneden klapt.

Massief houten bovenbouw

De kapconstructie is opgebouwd uit massieve houten CLT-dakelementen (kruislings verlijmde platen) met een licht sedumdak. De verdiepingsvloer en begane grondvloer zijn uitgevoerd in een breedplaatvloer. De kapconstructie overspant in 1x van de voor- naar achtergevel. Alle gevels zijn uitgevoerd in massief houten CLT-elementen. De stabiliteit is ontleend aan schijfwerking van de houten dak- en gevelelementen. De massief houten dak- en gevelelementen hebben een stolp-achtige opzet waarbij het hout direct de afwerking is. Deuren en ramen zijn letterlijk uit hetzelfde hout gesneden en vormen zo samen een geheel. Naast het ontwerp van de hoofddraagconstructie is ook de volledige detailengineering van de houtconstructie door ons verzorgd.

Projectgegevens

Locatie: Delft
Opdrachtgever / Architect: Paul Ketelaars en Claudia van Leest
Hoofdconstructeur: Roel Strijbos en Bas de Leijer (destijds Bartels ingenieursbureau)
Engineering houtconstructie: Roel Strijbos en Bas de Leijer (destijds Bartels ingenieursbureau)
Programma: 300 m2 woonhuis en bed & breakfast
Uitvoering: 2015 – 2016

 

Contact

Tel: 06 236 520 35
E-mail: info@strijbos-constructie.nl
Parklaan 10, 5981 XX Panningen

Constructie advies

Ontwerp
Coordinatie
Advies

Strijbos Constructie © 2017. Alle Rechten Voorbehouden | Remmedia Webontwerp