Exclusieve industriële lofts

De karakteristieke 150-jaar oude Sphinxfabrieken worden getransformeerd tot riante industriële lofts. De lofts zijn bereikbaar via een nieuw overdekt 2e maaiveld met een aantrekkelijke gemeenschappelijke binnentuin. De hoofdentree is gelegen aan de Sphinxcour en gekoppeld aan een grand café met butlerservice voor de toekomstige bewoners. Op vernieuwende wijze heeft Wauben architects het gebouw getransformeerd met respect voor de monumentale gebouwstructuur, maximale positieve impact op de omgeving en bijzondere woonbeleving voor de bewoners.

De kopgevels zijn zeer prominent gelegen langs de hoofdinvalsroutes van Maastricht en bieden panoramisch uitzicht op de omgeving. De architect heeft de woonkwaliteit van de achterliggende appartementen substantieel verbeterd door de blinde kopgevels Mouleurs (zuid) en Meniers (noord) te verlevendigen met grote nieuwe gevelopeningen.

Herstel bestaande betonconstructie

Het betonskelet vertoont aanzienlijke schade als gevolg van jarenlange leegstand en achterstallig onderhoud. De grootste constructieve uitdaging is de technische kwaliteit van het bestaande betonskelet dusdanig op te waarderen, dat het voldoet aan de constructieve veiligheid conform de vigerende Eurocode. Hierbij wordt door ons bureau intensief samengewerkt met Boosten Betonadvies. Boosten Betonadvies heeft visuele inspecties en destructief onderzoek verricht naar de aard en omvang van de betonschade. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te verkrijgen in de constructieve staat van de betonconstructie en de noodzakelijke herstelmaatregelen. In verband met het ontbreken van constructieve gegevens is door Boosten Betonadvies tevens de bestaande wapening in alle maatgevende constructieonderdelen in kaart gebracht en zijn de toegepaste beton- en staalkwaliteiten in het laboratorium achterhaald.

Strijbos Constructie Advies BV is, als hoofdconstructeur, verantwoordelijk voor het constructieve ontwerp en de uitvoeringsengineering.

Projectgegevens

Locatie: Sphinxcour – Boschstraat Maastricht
Opdrachtgever: Loods 5 Vastgoed V BV / Sentjens Vastgoed Advisering
Architect: Wauben architects
Hoofdconstructeur: Strijbos Constructie Advies BV
Brandveiligheid: GBB
Materiaaldeskundig onderzoek: Boosten Betonadvies
Geluid: Kompass360
Programma: 42 exclusieve industriële lofts 110-220 m2
Ontwerptraject: september 2021 – mei 2022

Plattegrond indeling appartementen

 

Contact

Tel: 06 236 520 35
E-mail: info@strijbos-constructie.nl
Parklaan 10, 5981 XX Panningen

Constructie advies

Ontwerp
Coordinatie
Advies

Strijbos Constructie © 2017. Alle Rechten Voorbehouden | Remmedia Webontwerp